| |
|
| Nr artykułu: 163PL-4003829 Nr producenta: 730975 EAN/GTIN: brak danych |
| |
|
| | |
| Bufory do ekstrakcji i oczyszczania, CHROMABOND® QuEChERS Metoda QuEChERS i roztwory startowe W kilka lat po opracowaniu przez zespół Anastassiadesa, metoda QuEChERS stała się wiodącą w oznaczaniu pozostałości pestycydów w żywności metodami GC-MS i LC-MS, pozwalając na szybkie i tanie oczyszczanie silnie zanieczyszczonych matryc.
Oczyszczanie próbek żywności ze standardem 10 g próbki należy zhomogenizować z 10 ml acetonitrylu. Po dodaniu wewnętrznego standardu próbkę należy wytrząsać z 4 g MgSO4 oraz 1 g NaCI po czym odwirować. 1 ml supernatantu następnie wymieszać z 25 mg CHROMABOND® Diamino i 150 mg MgSO4 i ponownie wstrząsnąć. Po odwirowaniu supernatant można bezpośrednio nanieść na GC/MS. Mieszaniny ekstrakcyjne do przygotowania próbek przed analizą pestycydów w żywności.
MACHEREY-NAGEL oferuje szereg indywidualnych mieszanin, specjalnie przygotowanych do określonych matryc. Mix I oraz Mix II to mieszaniny ekstrakcyjne, Mix III do Mix VI to mieszaniny doczyszczające.
Próbki żywności należy ekstrahować z mieszaninami Mix I lub Mix II, a następnie oczyścić jedną z poniższych mieszanin: -Mix III (próbki o małej zawartości tłuszczy; np. jabłka, truskawki), -Mix IV (próbki o umiarkowanej zawartości chlorofilu i karotenoidów; np. marchew lub sałata), -Mix V (próbki o wysokim stężeniu chlorofilu i karotenoidów; np. papryka, szpinak), -Mix VI (próbki o dużej zawartości tłuszczy; np. awokado).
Każda mieszanina jest zamknięta w probówce wirówkowej o poj. 15 ml. Opakowanie zawiera 50 probówek.
Opis Mix V mieszanina czyszcząca diamino/węglowa Poj. 15 mL Skład chemiczny 0,15 g CHROMABOND® Diamino with 0,9 g MgSO4 oraz 45 mg węgla |
| | |
| | | |
| Dalsze słowa kluczowe: SPE, ekstrakcja ciecz-cia鯠sta饀t, QuEChERS |
| | |
| |