Popcorn jest jedną z najpopularniejszych przekąsek na świecie, jednak mało kto wiek, że jest bardzo bogatym źródłem polifenoli oraz błonnika pokarmowego.
Popcorn ma tak niepowtarzalny, pyszny smak i jest łatwy w przygotowaniu, nie oznacza, że od razu musi być ubogi w składniki odżywcze i niezdrowy.
Popcorn jest źródłem związków fenolowych, przeciwutleniaczy, błonnika i minerałów, które wspomagają poprawne funkcjonowanie całego organizmu.
Czy popcorn tuczy?
Popcorn sam w sobie nie jest szczególnie niezdrową i kaloryczną przekąską. Jeśli weźmiemy pod uwagę to, jak dużą objętość zajmuje 100 g tego produktu. Jedna szklanka gotowego popcornu waży raptem ok. 8 g.
Czy popcorn jest zdrowy?
Popcorn jest bardzo smaczną przekąską. Odpowiednio przyrządzony, będzie zdrowszy od chipsów czy ciastek, jeśli potraktujemy go jako okazyjną przekąskę nie zaszkodzi zdrowej osobie, która każdego dnia odżywia się rozsądnie. Możemy śmiało go przygotować z minimalną ilością tłuszczu i lekko posolić lub nawet zupełnie zrezygnować z soli, zastępując ją przyprawami.
Wartości odżywcze na 100g:
- Wartość energetyczna 1471kJ/374kcal
- Tłuszcze 4,3g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,6g,
- Węglowodany 74g
- Białko 11g
- Błonnik 13g